Tarte au Citron

Probably one of the most typical desserts French pastry , let’s see how you do!

ingredients

Shortbread

– 500 grams of flour 00
– 300 grams of butter
– 200 grams of powdered sugar
– 1 teaspoon salt
– 1 lemon zest
– 3 egg yolks

Lemon Curd
– 5 eggs
– 360 gr of caster sugar
– 200 grams of lemon juice
– 240 grams of melted butter
– 1 sheet of 5 grams of gelatin

meringue
– 100 grams of egg white
– 200 grams of sugar

Shortbread

Take a large bowl , and put inside : the flour, softened butter, icing sugar , lemon zest and a pinch of salt, add the eggs and knead .

Once compacted well, cover with plastic wrap and let rest in refrigerator for half an hour , roll it out evenly and place on the baking sheet .

Once on the pan , remember to make small holes in the bottom , cover with parchment paper and use beans or chickpeas (dry) as weights.

Put in the oven for about 10 minutes at 175 degrees .

Lemon Curd

Mix the eggs and sugar , then add : butter, lemon juice and when it is dissolved in a little ‘ water , edible gelatin .

Remove the base from the oven , remove the parchment paper and weights , and fill the base with the filling just made .

Bake again for about 20 minutes .

Meringue

In a bowl whisk the egg whites , when the snow is firm enough , add sugar and continue beating .

Baked the cake and decorate it with roses meringue over the entire surface , completing candying the meringue .

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Tarte au Citron

Probabilmente uno dei dolci più rappresentativi della pasticceria francese, vediamo come si fa!

Ingredienti

Pasta Frolla

– 500 gr di farina 00
– 300 gr di burro
– 200 gr di zucchero a velo
– 1 cucchiaino di sale
– 1 limone per buccia grattugiata
– 3 tuorli

Lemon Curd
– 5 uova intere
– 360 gr di zucchero semolato
– 200 gr di succo di limone
– 240 gr di burro fuso
– 1 foglio da 5 gr di gelatina

Meringa
– 100 gr di albume
– 200 gr di zucchero semolato

Frolla

Prendete una ciotola grande, e metteteci dentro: la farina, il burro ammorbidito,  lo zucchero a velo, la scorza di limone ed un pizzico di sale; aggiungete le uova ed impastate.

Una volta compattata per bene, ricopritela con della plastica trasparente e lasciatela riposare in frigo per una mezzoretta, stendetela in modo uniforme e ponetela sulla teglia.

Una volta sulla teglia, ricordatevi di fare dei forellini sul fondo, ricoprite di carta forno ed usate fagioli o ceci (secchi) come pesi.

Mettere in forno per circa 10 minuti a 175°.

Lemon Curd

Amalgamate le uova e lo zucchero, aggiungete poi: il burro, il succo di limone  e quando si è sciolta in un po’ d’acqua, la gelatina alimentare.

Rimuovete la base dal forno, togliete la carta forno ed i pesi, e riempite la base con la farcia appena fatta. 

Infornate nuovamente per 20 minuti circa.

Meringa

In una ciotola montate a neve gli albumi, quando la neve è abbastanza soda, aggiungere lo zucchero e continuare a montare.

Sfornate il dolce e decoratelo con delle rose di meringa su tutta la superficie, completando caramellizzando la meringa.

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