Cooking Scientist

The Apple Pie

It ‘s the tipical  English-speaking countries’ cake , and it is not  particularly difficult to prepare.

Ingredients for the dough

  • 300 grams of flour
  • 150 grams of butter
  • 50 ml of ice-cold water
  • 1 pinch of salt

Ingredients for the filling

  • 1 kg of apples
  • 100 grams of sugar
  • The rind and juice of 1 lemon
  • 1 pinch of salt
  • 1 teaspoon of Cinnamon
  • 1 Nutmeg grattucciata
  • 1 tablespoon flour

Ingredients for brushing

  • 1 egg

Procedure

In a bowl put the flour , butter and a pinch of salt ; work everything adding the ice water, work the dough until you get a ball.

We put it in the fridge for half an hour.

In the meantime : Peel the apples and cut into wedges , cut once we put them in a bowl and we add the salt , the sugar, the last of lemon and a little ‘ juice , cinnamon, nutmeg and flour.

Mix everything , trying not to spoil the apples.

Divide the dough in half, working the first part with a rolling pin until you have a smooth dough that we are going to put in a baking dish about 25 Inches previously buttered.

After putting the dough into the pan , pour the filling, making sure to put a little ‘ more in the central part of the pan , coat it with a few flakes of butter.

We also work the other piece of dough with a rolling pin and use the sheet obtained , to cover our sweet. After this superimposed on the previous disc of dough with a fork going to crush the edges (the top and bottom ) to make them adhere perfectly.

With the mix of advanced make small leaves to decorate the cake , after having positioned , spenellate the cake with the late and make small holes with a fork.

Bake in a hot oven , for about 20 minutes at a temperature of 200 degrees , every twenty minutes we lower the temperature to 180 and 170 degrees. At the end of cooking, when the surface is pretty golden , spennelliamo with beaten egg and scatter on the surface a little ‘sugar , allow it to dry in the oven.

And now we serve and eat !

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The Apple Pie

E’ la tipica torta di mele dei paesi anglofoni, e non è particolarmente difficile da preparare.

Ingredienti per l’impasto

  • 300 gr di Farina
  • 150 gr di Burro
  • 50 ml di Acqua ghiacciata
  • 1 pizzico di Sale

Ingredienti per il ripieno

  • 1 Kg di Mele Renette
  • 100 gr di Zucchero
  • La buccia ed il succo di 1 Limone
  • 1 pizzico di Sale
  • 1 cucchiaino di Cannella
  • 1 Noce moscata grattucciata
  • 1 cucchiaio di Farina

Ingredienti per spennellare

  • 1 Uovo

Procedimento

In una ciotola mettere la farina, il burro ed il pizzico di sale; lavoriamo il tutto aggiungendo l’acqua ghiacciata, lavoriamo la pasta fino ad ottenere una palla. 

Mettiamo in frigo per una mezz’ora.

Nel frattempo: sbucciate le mele e le tagliamo a spicchi, una volta tagliate le mettiamo in una scodella e ci aggiungiamo il sale, lo zucchero, la scorsa di limone ed un po’ di succo, la cannella, la noce moscata grattugiata e la farina.

Amalgamate il tutto, cercando di non rovinare le mele.

Dividete la pasta a metà, lavorate la prima parte con il mattarello fino ad ottenere una sfoglia liscia che andremo a porre in una teglia di circa 25 Cm precedentemente imburrata.

Dopo aver messo la pasta nella tortiera, versiamo il ripieno avendo cura di metterne un po’ di più nella parte centrale della teglia, ricopriamo con qualche fiocco di burro.

Lavoriamo anche l’altra parte di pasta con il mattarello, ed utilizziamo la sfoglia ottenuta, per coprire il nostro dolce. Dopo aver sovrapposto questo disco di pasta sul precedente, con una forchetta andiamo a schiacciare i bordi (quello inferiore e quello superiore) per farli aderire perfettamente.

Con l’impasto avanzato fate delle piccole foglie  per decorare la torta, dopo averle posizionate, spenellate il dolce con del late e fate dei piccoli fori con la forchetta.

Infornate a forno caldo, per 20 minuti circa alla temperatura di 200 gradi, ogni venti minuti abbassiamo la temperatura a 180 e 170 gradi. A fine cottura, quando la superficie sarà bella dorata, spennelliamo con l’uovo sbattuto e spargiamo sulla superficie un po’ di zucchero, lasciamo asciugare nel forno spento.

Ed ora serviamo e mangiamo!! 

 

One thought on “Cooking Scientist

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