Pastry…La Pasticceria

Cakes , pastries, mignon , pralines , chocolates , candies and cookies …. these are all products of confectionery , a branch of the culinary arts .

The pastry contemporary derived directly from the traditional European .

Although the importation of sugar beet in 1500 , our European ancestors took no for losers, resorting to cane sugar from 900 AD and before that from honey and fruit products such as wine.

It ‘s very difficult to talk about cooking on a historical level , especially sweets , are not many writings cooking and even less written about sweets, also because of the Christian conception of the sin of gluttony . The first written them we generally meticulous work that took place in convents , one of the first ” recipe ” known fact is considered that of the Mother Abbess Hildegard of Bingen .

Subsequently, despite the difficulty to standardize the language and especially despite the lack of unity of measures established , there is a disclosure of the ” recipe ” from 1200 onwards up to a ” boum ” in 1500.

Most of the cooks , however, was to populate class , and illiterate , then the texts that we have arrived are written mostly by people wealthy and cultured.

It’s important to remember that the stalls were special occasions and cakes were considered true luxury goods almost totally unknown to the lowest classes.

One of the oldest is the ice cream cakes, widespread in Eastern cultures since the time of Alexander the Great, of which the papers said was greedy.

Bérard_Gloppe dolce pasticceria_siciliana

La Pasticceria

Torte, pasticcini, mignon, praline, cioccolatini, canditi e biscotti….questi sono tutti prodotti dell’arte pasticcera, una branca dell’arte culinaria.

La pasticceria contemporanea deriva direttamente da quella tradizionale europea.

Sebbene l’importazione dello zucchero da barbabietola risale al 1500, i nostri antenati europei non si davano per vinti, ricorrendo allo zucchero di canna a partire dal 900 d.c. ed ancor prima dal miele e dai derivati della frutta come il mosto.

E’ molto difficile parlare della cucina a livello storico, in particolare dei dolci; non si trovano molti scritti di cucina ed ancora meno scritti sui dolci, complice anche la concezione cristiana del peccato di gola. I primi scritti li dobbiamo generalmente al lavoro certosino che avveniva nei conventi, uno dei primi “ricettari” conosciuti è considerato infatti quello della Madre Badessa Ildegarda di Bingen.

Successivamente, nonostante la difficoltà di uniformare la lingua e soprattutto nonostante la mancanza di unità di misure stabilite, c’è una divulgazione del “ricettario” a partire dal 1200 fino ad un “boum” nel 1500.

La maggior parte dei cuochi però era di ceto popolano, ed analfabeti, quindi i testi che ci sono arrivati son stati scritti per lo più da gente benestante e colta.

E’ importante ricordare che i banchetti erano occasioni speciali ed i dolci erano considerati dei veri e propri beni di lusso quasi totalmente sconosciuti ai ceti più bassi.

Uno dei dolci più antichi è il gelato, diffusissimo nelle culture orientali già al tempo di Alessandro Magno, del quale gli scritti dicono fosse ghiotto.

 

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