Cooking Scientist

Risotto with Strawberries

And we are in the week of Valentine’s Day! (What joy! -. -)
Ok, let’s say that your Cloudy is not really in the mood, but we still have to talk about it, right?
So for this week’s recipe I chose to do something slightly alternative: we know that strawberries falling into the category of aphrodisiac foods and often we accompanied with chocolate or champagne, but have you ever thought of a main course?

Ingredients

  • 400 gr of Carnaroli Rice 
  • 150 gr of Strawberries 
  • 1 Shallot 
  • 1/2 cup of dry white wine 
  • 500 ml of Vegetable Extract 
  • A knob of butter 
  • Salt, Pepper and Parmigiano (or Pecorino) to taste

Process

In a pan, let them simmer the shallots with the butter, add the strawberries (which we previously washed, cleaned and cut), and add the rice and let it toast.
We deglaze with wine, and when it evaporated, with the vegetable stock (of course you can put them in any order you prefer).
Check the flavor, adding salt and pepper to your liking, remembering to constantly turn the rice or there is a risk that stick to the bottom of the pan; finished cooking add Parmigiano and let thicken.
You can decorate the risotto with strawberries or with a few drops of Balsamic Glaze, Serve and have fun with everyone at the table!

Risotto alle Fragole

E Siamo nella settimana di San Valentino! ( che gioia! -.-)
Ok, diciamo che la vostra Cloudy non è propriamente nel mood, ma dobbiamo comunque parlarne, no??
Allora per la ricetta di questa settimana ho scelto di fare qualcosa di leggermente alternativo: sappiamo bene che le fragole rientrano nella categoria dei cibi ritenuti afrodisiaci e spesso le abbiamo accompagnate con il cioccolato o con lo Champagne, ma avete mai pensato ad un primo??

Ingredienti

  • 400 gr di Riso Carnaroli
  • 150 gr di Fragole
  • 1 Scalogno
  • 1/2 bicchiere di Vino Bianco secco
  • 500 ml di Brodo Vegetale
  • Una noce di Burro
  • Sale, Pepe e Parmigiano (o Pecorino) quanto bastano

Procedimento

In un tegame facciamo passire lo scalogno con la noce di burro, ed aggiungiamo le fragole (che avremo precedentemente lavato, pulito e tagliato a cubetti), aggiungiamo il riso e lo facciamo tostare.
Sfumiamo poi con del vino, e quando sarà evaporato con il brodo vegetale (naturalmente li potete mettere nell’ordine che preferite).
Controllate il sapore, aggiungendo sale e pepe a vostro piacimento, ricordandovi di girare costantemente il riso o c’è il rischio che si attacchi sul fondo del tegame; a termine cottura aggiungiamo il Parmigiano e lasciamo mantecare.
Potete decorare il risotto con delle fragole o con qualche goccia di Glassa all’Aceto Balsamico, divertitevi ad impiattare e tutti a tavola!

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